Does the Hungarian consulate work because of Covid 19?

Frequently Asked Questions

Müşterilerimize, 20 Mayıs 2020 tarihinden itibaren, şu anda sınırlı işlem türleri için müşteri alımını kademeli olarak tekrar başlatacağımızı bildirmek istiyoruz. Randevu sadece consulate.ist@mfa.gov.hu  e-posta adresinden alınmaktadır.

Başkonsolosluk binasına ve müşteri bekleme odasına sadece maske ile girilebilir, hijyen kurallarına (örn. el dezenfeksiyonu, mesafe takmak) kesinlikle uyulmalıdır! Lütfen belirtilen saatte gelin!

Detaylar:

Macaristan, ülkeye yabancıları almadığı için turistik amaçlı vize başvurularını kabul etmemekteyiz.

C-tipi şoför vize başvuruları Şoförün uzun süreli, Macaristan tarafından verilmiş (en az bir senelik) çok girişli, yakın zamanda, veya en fazla iki ay içinde süresi bitecek olan, yasallara göre doğru kullanılmış vizesi olduğu durumda kabul edilmektedir.

Başvuru sahibi 59 ay içinde biyometri (parmak izi, fotoğraf) sağlamış ise, şahsen gelmesi gerekmemektedir.

Baskın ulusal ekonomik çıkarlar için giriş durumunda genel bir kural olarak, şirket çalışanlarının oturma iznine ihtiyacı vardır. Oturma izini başvuruları, Macaristan’da Enter Hungary websitesinde (https://enterhungary.gov.hu/eh/) teslim edilebilmektedir. Bu başvuruları sadece hükümetin stratejik ortakları ile ICT ev sahipliliği yapan organizasyon, yabancı işci yurtdışında bulunduğu durumda yapabilmektedir.

Başkonsoloslukta C-tipi Schengen vize başvurusu sadece belirli bir acil yatırım veya inşaat için derhal seyahat etmesi gereken çalışanı olan şirketler tarafından, söz konusu olan çalışan da başka yerden, yerine başkasının alınamadığı durumda kabul edilmektedir.

Girişin gerekli olduğunu kanıtlamaları gerekmektedir, bu tür vize başvurusunu yapabilmek ve bunun için randevu ayarlayabilmek için önceden e-posta ile uzlaşmak gerekmektedir.

İşçileri alan şirketlerinin aşağıdaki kriterleri taahhüt etmeleri gerekmektedir:

  1. Yalnızca resmi olarak öncelikli beyan edilen yatırım önceliki yatırım olarak dikkate alınmaktadır.Şirket, başvurusunda daima hangi hükümet kararının vize başvurularının yapıldığı yatırımın olduğunu belirtmelidir.
  2.  Çalışma Bakanlığın’dan beyanname, ve çalışma izini zorunludur, ve bunun kurallarına uyulması gerekmektedir. Söz konusu öncelikli yatırım ise bile, iş amaçlı vize başvurusu yapmak sadece bunlar ile mümkündür. Çalışanın Macaristan'da planlanan kalış süresi 15 günden kısa ise, Çalışma Bakanlığın’dan beyanname ve çalışma izini almak gerekmemektedir. 15 günden daha uzun, fakat 30 günden daha kısa süre kalanlar için çalışma iznini Devlet Dairesi’nden talep etmek gerekmektedir. 30 günden daha uzun, fakat 90 günden daha kısa kalanlar için başvuru evraklarının arasına hem Çalışma Bakanlığın’dan beyanname, hem de çalışma izinlerinin eklenmeleri gerekmektedir.
  3. Gelen işçiler sadece iş yerleri ile konaklama yerleri arasında hareket edebilirler.
  4. Şirket, vize başvuru sahiplerinin en fazla 90 gün Macaristan'da kalabileceklerini ve daha sonra Macaristan’ı terk etmeleri gerektiğini, ve Macaristan’da kaldıkları sürece  oturma izini başvurusu yapmacaklarını yazılı olarak taahhüt eder.

C-tipi Schengen vize başvuruları daha aşağıdaki hallerde mümkündür:

  • kriz yönetimi görevleri, sağlık tehditlerine müdahale ve temel hizmetlerin sağlanması için yapılacak olan girişler, örneğin tıp ve sağlık profesyonelleri, araştırmacılar;
  • transit amaçlı girişler (Macaristan üzerinden eve dönmek isteyen vizeye zorunlu üçüncü ülke vatandaşları durumunda);
  • eşi ile birlikte seyahat eden, veya eşinin yanına giden AB vatandaşının eşi
  • bireysel, ve özel bir sebebi olan (örn. ölüm) seyahat durumunda.

Başkonsolosluğmuz’da oturma izini alma hakkını veren D-tipi vize başvuruları  yapılmamaktadır, ancak Macaristan'da başlatılan ve onaylanmış olan vizeler önceden belirlenmiş bir tarihte Konsolosluktan teslim alınabilmektedir.

Macaristan'a giderken, ilgili ülkelerin her birine giriş ve transit koşullarını, ve kurallarını öğrenmenin, müşterilerin kendi sorumluluğu olduğuna dikkatinizi çekmek istemekteyiz. Geçerli bir vizeye sahip olsanız bile ülke sınırlarını geçmenin yalnızca 194/2020 numaralı hükümet kararnamesinde belirtilen istisnalar ve koşullar ile mümkün olduğu da önemlidir (örneğin  COVID-19 enfeksiyon şüphesi belirlenmedi, 14 günlük karantina yükümlülüğü)

Kanunda belirtilen hallerde, müşterinin bireysel muafiyetini kendi başına elde etmesi gerekmektedir!

Daha fazla bilgi için Macaristan Hükümeti'nin coronavirus bilgisini içeren web sitesini (https://koronavirus.gov.hu/), ve Ulusal Polis Merkezi’nin (ORFK) web sitesini (http://www.police.hu/hu) ziyaret ediniz.

Tüm vize başvuru sahipleri epidemiyolojik kısıtlamaları, özellikle bir vizeye sahip olmak ülkeye giriş yapabilmek anlamında gelmediğini kabul ve taahhüt ettiklerini beyan etmelidir; giriş izinini Ulusal Emniyet Müdürlüğün’den (ORFK) http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes websitesinden, veya  ugyfelszolgalat@orfk.police.hu e-posta adresinden başvuranın kendisi alması gerekmektedir. Bu konuda Başkonsolosluğumuz rol üstlenememektedir.

 

Salgın süresi boyunca AB’ye seyahat etmek ile ilgili sıkça sorulan sorular

 

***

 

2 Şubat 2020 Tarihi İtibarıyla Geçerli

YENİ SCHENGEN KURALLARI

Başvurunun teslimi hakkında:

Başvurular seyahat tarihinden en fazla 6 ay veya (hafta sonları da dahil olmak üzere) en az 15 gün önce teslim edilebilir. Başvuru tarihinden itibaren seyahat tarihine 15 günden daha az bir zaman varsa başvurular kabul edilemez.

İstisnai acil durumlarda konsolos, seyahat tarihine 15 günden az bir zaman kaldıysa bile başvurunun teslimine izin verebilir. Başvurular genelde bir hafta içinde sonuçlanır. Vize Kurallarına göre karar alma süresi 15 takvim günüdür; en fazla 45 takvim gününe kadar uzatılabilir.  

Vize ücreti hakkında:

2 Şubat 2020 tarihi itibari ile vize ücretleri değişmiştir:

Vize türü                                                      Yeni ücret

Schengen vizesi                                              80 EUR

Schengen vizesi 6-12 yaş arası için              40 EUR*

Schengen vizesi 0-6 yaş arası için               Ücretsiz

          *12 yaşın altındaki Türk vatandaşları için seyahat hedefi Macaristan ise ücretsizdir (istikamet Portekiz veya Slovenya ise 40 EUR’dur)

VIP başvuruları hakkında:

VIP başvurusu “seyahatin acil bir nedeni bulunuyor” demektir. Yeni Schengen kurallarına göre turistik amaçla acil bir nedenle seyahat edilemez. Turistik amaçlı başvurular VIP olarak kabul edilemez.  VIP başvuruların amacı spor, konferans, sağlık, ticaret (sadece yüksek öncelikli şirketler) veya istisnai durumlarda (örneğin bir yakının hastalanması durumunda) ziyaret olabilir. Şoförlerin ve pilotların başvuruları VIP olarak kabul edilemez.

Macaristan Başkonsolosluğu’nda ne zaman vize başvurusunda bulunulabilir?

  1. eğer seyahatinizin tek hedefi Macaristan’dır,
  2. eğer seyahatiniz boyunca birden fazla ülkeye uğrarsanız veya 2 aylık bir süre içinde bir kereden fazla seyahat etmeyi düşünüyorsanız ve seyahatinizin veya seyahatlerinizin gün sayısı bakımından ana hedefi Macaristan’dır,
  3. eğer Macaristan’da aktarma yapmak isterseniz,
  4. eğer sadece Macaristan’da aktarma yapmak isterseniz,
  5. eğer birden fazla Schengen üyesi ülkesinde aktarma yapmak isterseniz ve ilk aktarma noktanız Macaristan ise

Vize başvuru formları:

Türkçe: /asset/view/118628/TRSchengen Visa Application form_February 2020__final.pdf

İngilizce: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/5/0b/82000/kerelemnyomtatvany_ENG.pdf

Macarca: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/4/0b/82000/kerelemnyomtatvany_HUN.pdf

SCHENGEN VİZESİ İÇİN GEREKLİ DOKÜMANLAR 

 

C Tipi vize başvuruları aşağıda adresleri bulunan AS Visa ofislerinden yapılabilir

Ankara: Aziziye Mahallesi Cinnah Caddesi No: 98/1 Çankaya / ANKARA

İstanbul: Ergenekon Mahallesi Cumhuriyet Caddesi Fransız Hastanesi Sokağı No: 5/ 1-2-3-4-5-6 Harbiye Şişli / ISTANBUL

AS Visa ofislerine aşağıda bulunan callcenter ve fax numaralarının yanısıra, e-mail adresi üzerinden ulaşabilirsiniz:

Telefon :  0212 245 95 95

Fax : 0212 245 94 94

E - mail: info[at]as-visa.com

İstanbul’dan başvuran kişi ile mülakat gerekmesi durumunda, Başkonsolosluk binasında mülakat yapılacaktır.

Macaristan Başkonsolosluğu İstanbul adresi: POLAT OFIS B Blok, İmrahor Cad. Yankı Sokak No: 27 Gürsel Mah., Kağıthane – 34400 ISTANBUL

Schengen Vizesi, Üye Ülkelerden biri tarafından düzenlenmiş, Üye Ülkelerin topraklarında, sınırdan ilk geçilen tarihi takiben, herhangi altı ay süresince üç ayı geçmeyen süre içerisinde kalmaya ya da ülke üzerinden transit geçmeye izin veren bir yetkidir. Schengen Vizesi, Schengen Bölgesine otomatik giriş izni verildiği anlamına gelmemektedir. Gümrük kontrollerinde, giriş koşulları ve Üye Ülkelerde planlanan kalış tekrar sorgulanabilir.

 

  • BAŞVURU FORMU: Başvuru formu eksiksiz doldurulmalı, okunabilir olmalı ve 37. sayfa ile son sayfadaki imza bölümü, pasaport sahibi tarafından imzalanmalıdır. Ev ve e-mail adresleri 17. maddeye yazılmalı, cep telefonu numarası başvuran kişiye ait olmalıdır. Başvuru formları mavi, siyah kalemle ya da bilgisayarda doldurulabilir. Başvuru sahibinin 18 yaşın altında olması durumunda, imzaların her iki ebeveyn tarafından atılması gerekir.
  • İKİ ADET BİOMETRİK FOTOĞRAF: Fotoğrafların son 6 ay içerisinde çekilmiş olması, yüzün objektife direkt olarak bakması, yüzün, kulakların ve alnın görünür olması, fon renginin beyaz ve fotoğrafların 35 mm x 45 mm ölçülerinde olması gerekir.
  • SEYAHAT SAĞLIK SİGORTASI POLİÇESİ: Sigorta tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalı ve öngörülen minimum transit ve kalış süresini kapsamalıdır. Minimum poliçe kapsamı 30.000 € olmalı ve minimum seyahat süresini kapsamalıdır.
  • Not: Seyahat sağlık sigortası poliçenizi başvuru merkezimizde yaptırabilirsiniz. Daha fazla bilgi için (0212) 225 00 61 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
  • PASAPORT FOTOKOPİLERİ: İşlem görmüş tüm pasaport sayfalarının tam sayfa fotokopileri ile birlikte, kimlik bilgilerini içeren sayfaların tam sayfa fotokopileri gereklidir.

 

Pasaportunuzun geçerlilik süresi, Üye Ülkelerin topraklarından ayrılmayı planladığınız tarihten itibaren en az 90 gün olmalı, pasaportunuz en az iki boş sayfa içermeli ve son 10 yıl içerisinde düzenlenmiş olmalıdır.

 

  • Not*: Eğer varsa, son 3 yıl içerisinde alınmış Schengen, İngiltere, Amerika vizelerinin fotokopileri de gereklidir.
  • Not**: Birlikte seyahat edeceğiniz kişilerin pasaport ve vize fotokopileri de gereklidir. Birlikte seyahat ettiğiniz kişinin yeşil pasaportu olması durumunda, pasaportun kişisel bilgileri içeren sayfasının fotokopisi yeterli olacaktır.

 

  • Süresi dolan son pasaport.
  • Vize işlemleri ne kadar sürer? Vize işlemleri 15 iş günü sürmektedir. Özellikle detaylı inceleme gerektiren özel durumlarda bu süre 30 iş gününe kadar uzayabilmektedir. İstisnai olarak, ek belgelerin gerektiği durumlarda, bu süre maksimum 60 iş gününe kadar uzayabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları için acil işlem yoktur. Acil işlem sadece Avrupa Birliği ile vize kolaylaştırma anlaşması bulunan ülkelerin vatandaşları için bulunmaktadır. İTİRAZ (TEMYİZ): Vize reddinin nedeni, yayınlanmış olan red formu kullanılarak konsolos tarafından bildirilir. Form Macarca dilindedir ancak İngilizce ve Türkçe versiyonları da başvuru sahibine sağlanmıştır. Başvuru sahiplerinin olumsuz bir karara itiraz etme (temyiz) hakkı bulunmaktadır. İtirazlar şahsi olarak, red kararının alındığı günden itibaren 8 takvim günü içerisinde Macaristan Başkonsolosluğu İstanbul’da yapılabilir. Sadece randevu ile! (randevular buradan alınabilir: ifr.mfa.gov.hu) İtiraz işlemlerinin ücreti 30 Euro’dur ve bu tutarın ödemesi itirazla aynı anda yapılabilir. İtiraz işlemleri, başvuru tarihinden itibaren 15 takvim günü sürmektedir (bu süre, özellikle ek belgelerin gerekmesi gibi özel durumunda uzayabilir). İtiraz değerlendirmesi, itiraz kararının teslim alındığı 3 gün içerisinde ilgili Macar Mahkemesinde yargıya tabi olabilir. Red durumunda istenildiği zaman yeni bir başvuruda bulunulabilir ancak bu durumda vize bedelinin tekrar ödenmesi gerekir. 
  • İŞVERENİN İZİN YAZISI: Belgenin mutlaka başvuranın şirketinden, çalışanın seyahat tarihlerini ve bu tarihlerde izinli olacağını belirtecek şekilde antetli kağıda basılarak işvereni tarafından imzalanmış ve kaşelenmiş olarak alınmış olması gerekir. Maaş bordrosu orijinal olmalı, son 3 aya ait ve mutlaka şirket yetkilileri tarafından imzalanmış ve damgalanmış olmalıdır. Dilekçe Türkçe, İngilizce ya da Macarca yazılmış olabilir.
  • ORİJİNAL KİŞİSEL BANKA HESAP ÖZETİ: Son 3 ayın hesap hareketlerini gösteren banka hesap özeti, başvurunun 1 hafta öncesinde bankadan alınmalı ve belge banka yetkilisi tarafından imzalanmış ve damgalanmış olmalıdır. Banka hesap özetinin dökümü internetten alınmış olsa dahi, mutlaka banka yetkilisince imzalanmış ve damgalanmış olmalıdır. Kişi çalıştığı şirketin sahibi ise, şirketin hesap özeti ile başvurabilir. (Hesabınızda seyahatinizi finanse edebilecek yeterli meblağ bulunmalıdır).
  • Not: Başvuru sahipleri, banka hesap özetinin yanısıra ayrıca kredi kartı dekontlarının fotokopilerini de ekleyebilirler. (Kredi kartı dekontunu eklemek mecburi değildir)
  • ŞİRKET DOKÜMANLARI: Faaliyet belgesi (son 6 ay içerisinde alınmış olmalıdır). Ticaret sicil gazetesi (Ünvan ve şirket ortakları net bir şekilde belirtilmiş olmalıdır). Vergi levhası (Güncel olmalıdır. Kapanan vergi dönemleri işlenmiş olmalıdır). İmza sirküleri (Şirket yetkilisinin bulunduğu veya şirket yetkilisi tarafından vekalet verilmiş ise, imza sirkülerine ek olarak vekalet ve vekalet verilen kişinin imza beyannamesi gerekmektedir.)
  • SPONSOR MEKTUBU: Seyahat masrafları bir aile üyesi tarafından karşılanacak ise, seyahat edecek olan kişilerin arasındaki ilişki kanıtlanmalıdır.
  • Not: Seyahat masrafları eş tarafından karşılanacak ise, evlilik cüzdanı gereklidir.
  • EVLİLİK CÜZDANININ KOPYASI: Seyahat masrafları eşlerden biri tarafından karşılanacak ise ya da soyadlarında değişiklik var ise verilmelidir.
  • İKAMETGAH BELGESİ: Yabancıların vize başvurusu yapabilmeleri için, mutlaka geçerli bir ikametgah belgeleri bulunmalıdır.
  • ÖĞRENCİ BELGESİ: Okuldan alınmış ve güncel olmalıdır.

Not: Öğrenci kartı geçersizdir.

 

TURİSTİK AMAÇLI SCHENGEN VİZESİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAK LİSTESİ

 

  • Uçuş / seyahat rezervasyonları ya da hedeflenen ulaşıma ait diğer belgeler: Rezervasyon(lar) – Otobüs, Tren, Uçak, Taşıt, Feribot vs.- PNR (rezervasyon numarası) ya da bilet numarası, yolcuların isimleri ve seyahat tarihlerini içermelidir. Birden fazla ülkeye seyahat etme durumunda, şehir/ülke transferleri mutlaka gösterilmeli ya da dilekçede belirtilmelidir. 
  • Otel rezervasyonları ya da seyahat planına ait belge.
  • Tüm seyahat planı, eksik gün kalmayacak şekilde gösterilmeli ve birden fazla ülkeye gidilmesi durumunda tüm ülkelerdeki konaklama rezervasyon detayları bildirilmelidir. Otel rezervasyonları, onay numaralarını ve seyahat eden yolcuların isimlerini mutlaka içermelidir. İsim belirtilmeyen rezervasyonlar kabul edilmeyecektir.  
  • Geçim belgesi: Örneğin, son 3 aydaki hesap hacmini içeren banka hesap dökümü ve son 3 aya ait maaş belgesi gibi düzenli gelirin belgesi (ya da benzeri).
  • Aşağıdaki dokümanlar kategorilerine göre sunulmalıdır:
  • Başvuru sahibi çalışan ise – iş vereninden mektup, faaliyet belgesi ve/veya izin onayı, son üç aya ait ücret pusulası.
  • SGK (sosyal güvenlik) sicil belgesi ve SGK hizmet dökümü.
  • Başvuru sahibi çiftçi ise – Tarım odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi.
  • Başvuru sahibi özel bir firmada çalışan ya da firma sahibi ise: ticaret odasındaki şirket kaydı ve ticaret sicil kaydı bülteninin kopyası.
  • Vergi ödeme tablosu. 
  • Başvuru sahibi emekli ise: Emeklilik maaşı belgesi (banka hesap dökümü ya da emekli defteri)
  • Başvuru sahibi öğrenci ise: Öğrenci belgesi
  • Başvuru sahibi reşit değilse/18 yaşının altındaysa ve tek başına ya da ebeveynlerinden biri veya sadece yasal vasi ile seyahat ediyorsa: Ebeveynlerinden noter onaylı tebliğ (bu durum, ebeveynlerden biri yalnız ebeveyn ise ya da velayeti yalnızca kendisinde bulunduruyorsa geçerli değildir).  

 

AİLE YA DA ARKADAŞ ZİYARETİ AMAÇLI SCHENGEN VİZESİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAK LİSTESİ

 

  • Uçuş / seyahat rezervasyonları ya da hedeflenen ulaşıma ait diğer belgeler: Rezervasyon(lar) – Otobüs, Tren, Uçak, Taşıt, Feribot vs.- PNR (rezervasyon numarası) ya da bilet numarası, yolcuların isimleri ve seyahat tarihlerini içermelidir. Birden fazla ülkeye seyahat etme durumunda, şehir/ülke transferleri mutlaka gösterilmeli ya da dilekçede belirtilmelidir. 
  • Eğer bir aile üyesi ya da arkadaşı ziyaret amaçlı seyahat ediyorsanız, resmi acentadan alınmış davetiye ya da seyahat edenin adını, seyahat tarihlerini, adresini ve davet edenin telefon numarası ile vatandaşlık belgesi, pasaport, vize ya da kimlik kartının fotokopisini, kira kontratı veya davet edenin ev tapusunu içeren elle yazılmış ve imzalanmış mektup.
  • Geçim belgesi: Örneğin, son 3 aydaki hesap hacmini içeren banka hesap dökümü ve – son 3 aya ait maaş belgesi gibi düzenli gelirin belgesi (ya da benzeri).
  • Tam Tekmil Vukuatli Nüfus Kayit Örnegi
  • Aşağıdaki dokümanlar kategorilerine göre sunulmalıdır:
  • Başvuru sahibi çalışan ise – iş vereninden mektup, faaliyet belgesi ve/veya izin onayı, son üç aya ait ücret pusulası.
  • SGK (sosyal güvenlik) sicil belgesi ve SGK hizmet dökümü.
  • Başvuru sahibi çiftçi ise – Tarım odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi.
  • Başvuru sahibi özel bir firmada çalışan ya da firma sahibi ise: ticaret odasındaki şirket kaydı ve ticaret sicil kaydı bülteninin kopyası.
  • Vergi ödeme tablosu. 
  • Başvuru sahibi emekli ise: Emeklilik maaşı belgesi ( banka hesap dökümü ya da emekli defteri)
  • Başvuru sahibi öğrenci ise: Öğrenci belgesi
  • Başvuru sahibi reşit değilse/18 yaşının altındaysa ve tek başına ya da ebeveynlerinden biri veya sadece yasal vasi ile seyahat ediyorsa: Ebeveynlerinden noter onaylı tebliğ (bu durum, ebeveynlerden biri yalnız ebeveyn ise ya da velayeti yalnızca kendinde bulunduruyorsa geçerli değildir).  
  • Sponsorluk ve/veya konaklama belgesi.
  • Davetiye ve/veya ulusal mevzuata göre garanti (Not: Üye Ülkelerin büyükelçilik ve başkonsolosluklarının websitelerinde konuyla ilgili daha detaylı bilgi ve indirilebilir formların linkleri bulunmaktadır).

 

İŞ ZİYARETİ AMAÇLI SCHENGEN VİZESİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAK LİSTESİ

 

  • Uçuş / seyahat rezervasyonları ya da hedeflenen ulaşıma ait diğer belgeler: Rezervasyon(lar) – Otobüs, Tren, Uçak, Taşıt, Feribot vs.- PNR (rezervasyon numarası) ya da bilet numarası, yolcuların isimleri ve seyahat tarihlerini içermelidir. Birden fazla ülkeye seyahat etme durumunda, şehir/ülke transferleri mutlaka gösterilmeli ya da dilekçede belirtilmelidir. 
     
  • Geçim belgesi: Örneğin, son 3 aydaki hesap hacmini içeren banka hesap dökümü ve – son 3 aya ait maaş belgesi gibi düzenli gelirin belgesi (ya da benzeri).
     
  • Aşağıdaki dokümanlar kategorilerine göre sunulmalıdır:
     
  • Başvuru sahibi çalışan ise – iş vereninden mektup, faaliyet belgesi ve/veya izin onayı, son üç aya ait ücret pusulası.
     
  • SGK (sosyal güvenlik) sicil belgesi ve SGK hizmet dökümü.
     
  • Başvuru sahibi çiftçi ise – Tarım odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi.
     
  • Başvuru sahibi özel bir firmada çalışan ya da firma sahibi ise: ticaret odasındaki şirket kaydı ve ticaret sicil kaydı bülteninin kopyası.
     
  • Vergi ödeme tablosu. 
     
  • Başvuru sahibi emekli ise: Emeklilik maaşı belgesi (banka hesap dökümü ya da emekli defteri)
     
  • Sponsorluk ve/veya konaklama belgesi.
     
  • Davetiye ve/veya ulusal mevzuata göre garanti (Not: Üye Ülkelerin büyükelçilik ve başkonsolosluklarının websitelerinde konuyla ilgili daha detaylı bilgi ve indirilebilir formların linkleri bulunmaktadır).
     
  • Macaristan’daki şirket tarafından seyahat edenin adına düzenlenmiş, seyahat edecek olan kişinin ve seyahatin bilgilerini içeren, antetli davetiye mektubu gereklidir. Orijinal davetiye imzalı ve ıslak kaşeli olmalıdır.
     
  • Fuara katılım için giriş kartı ya da katılımla ilgili dokümanlar.
     
  • Fuara giriş kartını ya da fuarı düzenleyen firma tarafından, seyahat edecek kişi adına düzenlenlenmiş, seyahatin detaylarını içeren davetiye mektubu.

 

SCHENGEN BÖLGESİNE VE/VEYA BÖLGESİ ÜZERİNDEN TIR KULLANIMI AMAÇLI SCHENGEN VİZESİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAK LİSTESİ

 

  • Firma ve eğer firma üye ise UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği) tarafından verilen garanti.
  • Firma sürücüleri listesi.
  • SGK (sosyal güvenlik) sicil belgesi, SGK hizmet dökümü ve geçmiş SGK bilgileri.
  • Sürücü için ödemeler listesi.
  • Firmanın Ticaret Odası sicil kaydı.
  • C2 sertifikası (ithalat izni).
  • Sürücünün ulusal ve uluslararası sürücü belgesi.
  • AB’deki bir firmadan davetiye veya iş ortaklığı sertifikası.

 

KÜLTÜREL YA DA SPORTİF FAALİYET VEYA KONFERANS KATILIMI AMAÇLI SCHENGEN VİZESİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAK LİSTESİ

 

  • Uçuş / seyahat rezervasyonları ya da hedeflenen ulaşıma ait diğer belgeler: Rezervasyon(lar) – Otobüs, Tren, Uçak, Taşıt, Feribot vs.- PNR (rezervasyon numarası) ya da bilet numarası, yolcuların isimleri ve seyahat tarihlerini içermelidir. Birden fazla ülkeye seyahat etme durumunda, şehir/ülke transferleri mutlaka gösterilmeli ya da dilekçede belirtilmelidir.
     
  • Otel rezervasyonları, onay numaralarını ve seyahat eden yolcuların isimlerini mutlaka içermelidir. İsim belirtilmeyen rezervasyonlar kabul edilmeyecektir.  
     
  • Geçim belgesi: Örneğin, son 3 aydaki hesap hacmini içeren banka hesap dökümü ve – son 3 aya ait maaş belgesi gibi düzenli gelirin belgesi (ya da benzeri).
  • KONFERANS İÇİN DAVETİYE: Katılınacak konferans için bir davetiye mektubu gereklidir ve bu mektupta konferansın nerede olacağı, katılımcının katılımıyla ilgili tüm bilgileri ve davet edilecek olan kişinin ismi bulunmalıdır.
     
  • Etkinlik organizatörü tarafından verilen davetiye veya kültürel servis sağlayıcı tarafından akdedilen kontrat ya da yaratıcı bir işe davetiye.
     
  • Spor etkinlikleri için: Spor kulübü/spor federasyonu tarafından gönderilen davetiye veya spor etkinliğine katılımı onaylayan akreditasyon. Gönderen spor kulübü ya da spor federasyonu tarafından verilen sertifika.
  • Aşağıdaki dokümanlar kategorilerine göre sunulmalıdır:
     
  • Başvuru sahibi çalışan ise – iş vereninden mektup, faaliyet belgesi ve/veya izin onayı, son üç aya ait ücret pusulası.
     
  • SGK (sosyal güvenlik) sicil belgesi ve SGK hizmet dökümü.
     
  • Başvuru sahibi çiftçi ise – Tarım odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi.
     
  • Başvuru sahibi özel bir firmada çalışan ya da firma sahibi ise: ticaret odasındaki şirket kaydı ve ticaret sicil kaydı bülteninin kopyası.
     
  • Vergi ödeme tablosu. 
     
  • Başvuru sahibi emekli ise: Emeklilik maaşı belgesi (banka hesap dökümü ya da emekli defteri)
     
  • Başvuru sahibi öğrenci ise: Öğrenci belgesi
     
  • Başvuru sahibi reşit değilse/18 yaşının altındaysa ve tek başına ya da ebeveynlerinden biri veya sadece yasal vasi ile seyahat ediyorsa: Ebeveynlerinden noter onaylı tebliğ (bu durum, ebeveynlerden biri yalnız ebeveyn ise ya da velayeti yalnızca kendinde bulunduruyorsa geçerli değildir).

 

ÖĞRENİM YA DA AB’DEKİ ÖĞRENİM, EĞİTİM, ARAŞTIRMA PROGRAMINLARINA KATILIM AMAÇLI SCHENGEN VİZESİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAK LİSTESİ

 

  • Uçuş / seyahat rezervasyonları ya da hedeflenen ulaşıma ait diğer belgeler: Rezervasyon(lar) – Otobüs, Tren, Uçak, Taşıt, Feribot vs.- PNR (rezervasyon numarası) ya da bilet numarası, yolcuların isimleri ve seyahat tarihlerini içermelidir. Birden fazla ülkeye seyahat etme durumunda, şehir/ülke transferleri mutlaka gösterilmeli ya da dilekçede belirtilmelidir. 
     
  • Hedeflenen kalış süresini içeren konaklama belgesi. İsim bulunmayan rezervasyonlar kabul edilmeyecektir.
     
  • Geçim belgesi: Örneğin, son 3 aydaki hesap hacmini içeren banka hesap dökümü ve – son 3 aya ait maaş belgesi gibi düzenli gelirin belgesi (ya da benzeri).
     
  • Aşağıdaki dokümanlar başvuru amacının kategorilerine göre sunulmalıdır: Öğrenim için: davetiye ve/veya ulusal mevzuata göre garanti (Not: Üye Ülkelerin büyükelçilik ve başkonsolosluklarının websitelerinde konuyla ilgili daha detaylı bilgi ve indirilebilir formların linkleri bulunmaktadır).
     
  • AB’deki öğrenim, eğitim veya araştırma programları için: üniversite ya da araştırma merkezi tarafından verilen davetiye mektubunun orijinali, Türkiye Ulusal Ajansı’ndan (Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı) mektup veya TÜBİTAK tarafından verilen, vize için başvuran kişinin bir Avrupa Birliği Programı tarafından desteklendiğini belirten belge.
     
  • Başvuran kişinin kişisel durumuyla ilgili bu belgeler kategorilerine göre sunulmalıdır: Başvuran kişi öğretmen ya da profesor olarak çalışıyorsa, işvereninden mektup ve/veya izin belgesi almalıdır. Sosyal güvenlik kaydı da gereklidir.
     
  • Başvuru sahibi öğrenci ise: Öğrenci belgesi
     
  • Başvuru sahibi reşit değilse yaşının altındaysa ve tek başına ya da ebeveynlerinden biri veya sadece yasal vasi ile seyahat ediyorsa: Ebeveynlerinden noter onaylı tebliğ (bu durum, ebeveynlerden biri yalnız ebeveyn ise ya da velayeti yalnızca kendinde bulunduruyorsa geçerli değildir).